Smink, parfymdoft och rosa belysning för oss vidare in ett förenat prövande där allt är tillåtet, positivt, stärkande och bekräftande. Sissy Bomb av Martin Forsberg synliggör icke-binära könsuttryck.
Sissy Bomb av Martin Forsberg. Foto: Res
Introduktionen vi får av verket av Vänersborgs Bibliotek uttrycker en stor kärlek för dansföreställningen och verkar samtidigt delvis sakna vokabulär för det som vill uttryckas. Anmärkningsvärt är att dansarna presenteras innan föreställningen som två män som utmanar normer, vilket är vilseledande när Sissy Bombs tydliga och uttalade fokus kretsar kring genderbending genom icke-binära könsroller och uttryck. Sissy Bomb kommunicerar och övertygar dock snabbt med självklarhet, i det dominant mjuka och föränderliga scenrummet existerar inte ett binärt könssystem.
Två personer sminkar sig, de sitter på golvet bredvid varandra. Festsalen i Vänersborg är fylld av tyll, rosa belysning och partymdoft. I mikrofoner som förställer ljudet till ljusare eller mörkare röster berättar de kontinuerligt vad de är och hur de förändras. Genom leken bestämmer de nu vad allt runtomkring oss är, de berättar för oss vad det är vi ser. Sminket för dem vidare in ett förenat prövande där allt är tillåtet, positivt, stärkande och bekräftande.
Sissy Bomb av Martin Forsberg. Foto: Res
Den kontinuerliga förvandlingsprocessen tar snart plats i scenrummet. En hög med kläder används för att förkroppsliga berättelser om olika tillstånd och karaktärer. Ett av många vackra koreografiska moment infaller när dansarna genom ord beskriver vad varje rörelse de gör föreställer. En av många fina saker med dans är hur den kan få oss att förstå hur rörelser kan få oss att relatera till händelser, känslor och situationer och få oss att snabbt förflytta oss emellan dessa. Det är som att dessa tillstånd finns sparade i våra kroppar och kan plockas fram. Från rörelse till rörelse förflyttas vi snabbt till helt olika tillstånd, platser och händelser och vi verkar kunna befinna oss i flera femme-världar på samma gång. Genom musik och ljudbild av Tami T växlar scenen från stillsam, mjukt sökande till en kraftfullt, stärkande synkroniserad dans.
Inom flera sammanhang i samhället har vi tyvärr fortfarande inte nått fram till att det är en självklarhet att det finns fler än två kön, och att alla könsroller är föränderliga och kan uttryckas på oändliga sätt.
Sissy Bomb av Martin Forsberg. Foto: Res
»För vissa ungdomar är det här något nytt, de verkar inte veta hur de ska hantera situationen.« förklarar dansaren och performancekonstnöreren Snorre Jeppe Hansen för Gallery Extra. Därför är Sissy Bomb viktig, varje högstadieelev borde få chansen att besöka detta safe space.
»Vi har lyckats få extra finansiering för att kunna visa dansföreställningar som dessa.« säger Thomas Johansson, Vänersborgs Bibliotek. Thomas Johansson, såg föreställningen första gången för ett år sedan och är jätteglad att kunna ta den till Vänersborg. Föreställningen visas för flera högstadieklasser och gymnasieklasser.
Koncept och koreografi: Martin Forsberg
Dans och koreografi: Casper-Malte Augusta, Snorre Jeppe Hansen och Daniel Jeremiah Persson
Musik och ljudbild: Tami T
Ljusdesign: Uli Ruchlinski
Ljuddesign: Tanya Johansson
Produktion: Therese Johnson, Dansstationens Turnékompani
Foto: Res
Influential Art Critic writing for Gallery Extra Magazine, Sun Times News and Gallery Extra TV.